Són dies de colors i contrastos

Cada canvi d’estació comporta un moment de transformació; la llum, el color, la temperatura, l’estat anímic… tot canvia i requereix d’una nova mirada. Per aquest motiu, us proposo sortir de casa i anar al passeig de Santantoni per gaudir del paisatge que ens ofereix el nostre poble, perquè les estacions no són res si no es té en compte la natura.

Mercè Rodoreda (1908-1983) s’acomiadà de l’estiu amb aquest text deliciós saludant amb alegria la tardor, que inclús defineix com “la millor època de l’any”:

“L’estiu se’n va. Com sempre, com cada any, ens deixa; però la seva partença no ens commou, puix que no dubtem de la seva tornada, i per bé que el seu abandonament ens fa sentir un xic la melangia de l’hivern que s’apropa, xaruc, però constant, ens duu també la fruïció de l’època més bella de tot l’any: la tardor. Els qui creuen que la tardor és lletja són uns pobres infeliços que no saben copsar la boniquesa autumnal. Que no saben comprendre els encisos només que en els grans espectacles o bé en els crims truculents, i es queixen per no res de tot, creient-se superiors en sentir-se rondinosos. I rondinen perquè a l’estiu fa calor, i perquè a l’hivern fa fred, i perquè el sol pica molt, i perquè ara plou, i no saben veure en res ni un bri de felicitat; d’aquesta gran felicitat, que radica justament en les petites coses. A mi m’agrada la tardor. No sóc poetessa. Jo no us cantaré l’enyorança de les platges desertes, de la mar terrosa i enfollida, de les il·lusions enganxades damunt la sorra i que les onades hauran esborrat enduent-se-les qui sap on”

 

28 de setembre de 2017  Φ  Espigó Costa Brava