El vent del nord està bufant amb molta força a les nostres platges. Avui ens hem llevat sentint xiular i bramular, intermitentment aquest vent impressionant que s’anomena tramuntana. A Santantoni quan fa tramuntana i el vent bufa fort de nord, en el passeig quedem resguardats de la violència i la força del vent. Només cal veure aquest vaixell situat a la badia de Santantoni lluitant contra les fortes onades que aixeca la força del vent.

La tramuntana és el vent que literàriament ha inspirat a poetes i escriptors. Tal i com va dir Josep Pla “quan bufa la tramuntana fa girar les fulles de les oliveres i aquestes prenen color d’escuma de mar”. Salvador Dalí deia que “en dies de tramuntana el paisatge de l’Empordà és tan net i transparent que de Sant Pere de Rodes estant es pot veure com les sargantanes prenen el sol al cap de Creus”.

Un vent que no deixa a ningú indiferent. Encara que la tramuntana sovint malmet hortes, sembrats i façanes vora mas, és davant d’aquest vent, creatiu i destructiu, estimat i odiat, que la nostre poetessa de l’Empordà Montserrat Vayreda descriu així: “La tramuntana xiscla, espolsa, empeny i cega, xucla l’aigua dels núvols, travessa l’Empordà, arrossega les teules i cruix en cada porta, esmola el campanar” fins aquí ntot un càstig per`li perdona tot a la tramuntana, la indulta, perquè diu que <<quan abandona la lluita hissa bandera blanca, s’allunya com els núvols i ho deixa tot en pau>>

Em sembla haver comprés l’admiració que la gent del poble de Santantoni sent per aquest vent. El clima de la tramuntana és literalment un clima ideal -vital, amable, prodigiosament higiènic i purificat- i fins i tot, en dies com aquests, perfecte per seure i fer un vermut.

Finalment, volia acabar citant una frase de Salvador Sunyer molt idònia per la fotografia que avui presentem en aquesta secció del nostre blog:

“La barca fa camí, navega sola, ja sap dominar els vents i els temporals”

4 de Febrer de 2013